Saturday, December 3, 2011

TPM Unerversiti Teknologi Mara UiTM - What you should do after you got the offer?

Salam,

In my last two posts, i promised to explain to you all what you should do after you got the TPM offer. Hurm, senang jer sebenarnya walaupun ianya memakan masa agak lama. Tapi untuk post kali ini saya akan masukkan sekali macam mana nak apply scholarship melaui universiti-universiti di Malaysia dengan tajaan penuh daripada Kementerian Pengajian Tinggi.

Eloklah saya mulakan dengan macam nak memohon biasiswa daripada universiti. Untuk permohonan UiTM anda mempunyai 2 options, samada masuk sebagai tutor dan menyambung pengajian selapas itu atau memohon biasiswa tenaga pengajar muda (TPM) dan melanjutkan pengajian setelah menerima tawaran. Untuk permohonan universiti lain anda perlulah memohon menjadi tutor dan melanjutkan pelajaran selepas itu. TPM biasanya akan dibuka setiap tahun dan biasanya pemohon akan ditawarkan untuk melanjutkan pelajaran di luar negara atau dalam negara. Sesiapa yang diluluskan ke luar negara amatlah beruntung kerana amat sukar untuk mendapat tawaran ke luar negara kerana keadaan ekonomi semasa negara kita yang kurang menentu. Jadi bersyukurlah (Nasihat pada diri sendiri...hehehehe).















Oki...setelah mendapat tawaran apa yang anda perlu buat. Pengalaman saya amatlah teruk kerana saya terkontang-kanting tidak tahu kemana nak merujuk dari segi pendapat, apa perlu dibuat? dan mujurlah saya menjumpai group (Tenaga Pengajar Muda UiTM) dalam facebook. Itupun setelah saya selesaikan segala urusan.....hurm. Ok langkah pertama yang anda perlu buat adalah.....

1) Seating for IELTS (offer letter TPM ada sekali tu....)Saya nasihatkan supaya anda betul2 belajar sebelum menduduki IELTS kerana ianya bukanlah sama seperti MUET dan memerlukan latihan yang secukupnya. IELTS ni amat digeruni untuk pemohon-pemohon yang akan melanjutkan pelajaran ke luar negara kerana walaupun UiTM meletakkan syarat 6.5 (overall band) sebagai syarat tetapi tidak untuk universiti dimana requirement mereka adalah lebih tinggi terutama universiti-universiti di Australia, Canada dan Scotland.....Untuk sesiapa yang merancang untuk peri ke US, adalah lebih baik untuk mengambil TOEFL dan perlulah juga mengambil GRE....


(offer letter from UiTM and IELTS)

2) Succesfully attended and passed Biro Tata Negara BTN (Master/PhD) Luar Negara.  Untuk menghadiri BTN anda perlulah menghubungi pendaftar universiti dan mereka akan mendaftarkan nama anda untuk menghadiri BTN. BTN luar negara Master/PhD hanya di buat di kem Ulu Seperi Negeri Sembilan...Janganlah terlalu risau, BTN ni santai2 jer....bukan ada ragging pun. Semua facilitator pun best....

Saturday, November 26, 2011

Bakal Kembali Tidak Lama Lagi

Hi to all,
Its approximately two months since i registered at James Cook University as PhD Student, i've no time to update my blog because i'm too busy with university settlement and i would say it no easy to adapt with new place, new people, new culture and totally diverse with myprevious context. But i'm just able settle down all those things and time to wake up.... I really want to finish my PhD and will let you know my phd journey in ths blog.

Sunday, August 7, 2011

Next Post

Untuk next post saya akan bincangkan procedure sebelum meyambung pengajian ke Luar negara....

Sama minat sila comment....

Menunggu Pelepasan KPT

Assalamualaikum wbt...

Jam 3.30 pagi, Isnin, 8/8/2011: Sudah lama xupdate blog ni..Malam ni terdatang mood rajin + Risau memandangkan masih belum mendapat pelepasan untuk menyambung pengajian daripada KPT. Wah, sungguh lama...kenapa mereka suka membuat orang tertunggu-tunggu. Oh, lupa sebelum tu rasanya mesti korang nak tau KPT tu haper...

KPT: kementerian pengajian tinggi

Skrg saya rasa amat segan sama supervisor saya memandangkan dia asyik bertanya bila saya akan ke sana...Mula2 cakap mo datang bulan awal bulan 7, lepas tu end of July and skrg after ramadhan plak...Apa kes? kesnya berpunca daripada KPT yang sangat lambat mengeluarkan keputusan. Dalam masa yang sama, sangat risau dengan expectation of supervisor to me...Jangan la dia expect i know every thing...

Risau Risau Risau Risau Risau....
kalau cinta jangan Kacau,,,,
Kalau sayang xperlu marah
Kalau ikhlas xminta berbalas....

Hahaha termenyanyi plak...tu tandanya dah patut tido...Otak anda perlukan rehat,,,,,

Saturday, April 30, 2011

Dream High Korean Drama (DOWNLOAD)

Salam semua,

Buat peminat korean drama yang suka tengok citer2 macam ni, saya ada link untuk anda:-


EPISODE 1: Dream high 1

EPISODE 2: Dream High 2

EPISODE 3: Dream High 3

EPISODE 4:Dream High 4

EPISODE 5: Dream High 5

Secret Garden- Korean Drama (DOWNLOAD)

Hi Salam,

For those who wish to download korean drama (SECRET GARDEN FULL EPISODEs), here are the links and enjoy watching:


EPISODE 1: Secret Garden ep 1
subs: subs 1

EPISODE 2:Secret Garden ep 2
subs: subs 2

EPISODE 3:Secret Garden ep 3
subs: subs 3

EPISODE 4: Secret Garden ep 4
subs: subs 4

EPISODE 5: Secret garden ep 5
subs: subs 5

Saturday, April 23, 2011

A Message For Me To Remember........

"What the Heck... mark your words that u said "aku Lapar". Bongek......"-i've no comment. but i'm really wanna keep these words on my blog...huhuhuuhuhu

Tuesday, April 12, 2011

Lama Menunggu...

"Lama berdiri ku menuggumu"
"Bebaskan Daku"

Ada sesiapa yang suka menunggu? xda kan....Cakap pasal bab menunggu ni memang hampeh. Sangat sakit hati kalau kita menunggu sesuatu yang belum tentu kita akan dapat dan lagi sakit hati kalau orang tidak menepati masa semasa temujanji....haiyark dan berapa kali terkena....

Malam ni pak cik nak kongsi rasa kurang senang pak cik bila menuggu, sekarang pak cik dok tunggu offer letter from unibersity....lamanya nak dapat, Harap ianya berjalan lancar....semua rasa ada, bercampur gaul dalam diri ini....sangat tidak senang hati...Apa yang mampu dibuat adalah terus berdoa dan bertawakkal kepadanya......

Wednesday, March 23, 2011

Ku Mohon ~ Harap ianya seperti yg dirancang~

Wah sudah seminggu rupanya aku menghantar borang permohonan ke JCU....erm, peritnya rasa untuk menyiapkan proposal....pendek kata xtidur beberapa malam la. Nasib baiklah ramai yg membantu... Terima kasih pada dr zul yg sudi bagi comment ttg proposal aku. Skrg Masa untuk berdoa dan bertwakkal, walaupun Matthew Yau dah accept aku punya proposal tapi aku tetap juga risau.......Erm, yg paling merisaukan aku ada pasal referee report...Kenapa Cath Wright Xbalas aku punya mail..She promised to prepare the referee's report ASAP, but till now aku masih dapat apa yg dia janjikan.......
Seharusnya kita sentiasa sabar dalam menempuh ujian hidup....Makin banyak kita harungi maka makin kukuh jati diri kita.......

Harap akan sampai di sini Jua nanti....Insyaallah...

Monday, March 7, 2011

KeterujaanKu Untuk Study Kat LOndon.......

Hurm, Bukan senang untuk kita nak sambung belajar dekat negara orang. Banyak benda yang kita perlu fikirkan. Yang paling utamanya adalah sumber keewangan: kalau anak orang kaya best la kan, akan dapat scholarship from Pa & Ma. Orang-orang biasa macam saya dan segelintir yang lain macam mana? well kita perlulah berusaha keras....Perlu belajar pepandai dan dapatkan result yg superb agar senang nak dapat scholarship daripada kerajaan (JPA) atau badan berkanun lain (Mara, University, etc) atau pihak swasta (simeDarby, Petronas..etc)

Offer letter from Brunel University, Hurm omputih ni salah eja nama bapak aku....My bapak name Che Daud la....huhuhu. Msc Neurorehabilitation

Buat kali ni saya nak kongsikan keterujaan saya untuk belajar di London. Sebelum saya membuat permohonan ke university kat London tu, ada lah jugak isi scholarship but lain yang diminta lain yang dapat....Sibuk juga la mengisi borang2 permohonan ke university kat UK tu, dan lastly dapat la offer from Brunel University, Uxbridge, West London (eh betul ke?, hahaha dah lupa...well kini tinggal kenangan)...Study agent amat membantu kalau anda semua merancang mau sambung study kat luar negara...Mungkin anda boleh guna JMECC, Study link, IDP and etc. Mereka membuatkan urusan kita ke luar negara menjadi mudah....meraka akan tolong kita untuk dapat offer letter from uni, uruskan student visa dan juga buat orientation pada kita...Hurm bagus, mereka tidak mengambil sebarang bayaran tapi mereka akan dapat komisyen daripada university.....

Erm sepatutny aku dah jadi pak pacak kat faculty of health and social care....alololo,, hawat la xdapat pi...terkilan Pak cik....

Nasib tidak menyebelahi saya, kita hanya merancang tapi tuhan yang menentukan segalanya....Saya dapat tau keputusan scholarship agak lambat, dan scholarship tu tidak membenarkan saya ke UK. Oh, Sabor jer ler....Sebenarnya bukan saya sahaja yang dapat sambung ke university tersebut, tapi batchmates saya zaman UiTM dulu pun dapat....Mereka sedang sibuk mentelaah di sana. Masing2 mengambil bidang yang meraka minati....Farah dan hibatullah menyambung pengajian dalam Msc Occupational Therapy manakala Munzir memperjuangkan bidang neurorehabilitation nyer...Saya bangga dengan kamu dan selamat maju Jaya....


Wah best nyer korang main Salji kat sana, aku main ais kepal jer kat Mesia Ni.....Huhuhu, gurau jerk, jgn marah...

Tuesday, January 18, 2011

Hurm....Writing Two Pages Outline Proposal

Salam Semua,

Wah amat stress minggu ini memikirkan tajuk research yang sesuai untuk di hantar....Erm risau pun ada juga memandangkan masa semakin menghimpit,,,Maka diri akau jadi tersepit sampai pemikiran aku pun jadi sempit,.....Kawan2 kat luar sana yang ada cadangan, sila2kan bagi idea2 yang bernas....:))

Sunday, January 2, 2011

Apa Khabar Sahabatku di Melbourne?

Salam semua,

(Lawa sungguh kawasan universiti ni kan)

Untuk kali ini tergerak hati teman nak tulis mengenai sahabat hamba yang seorang ni. Apa khabar dia di sana agaknya? Sudah lama xdapat contact dia memandangkan dia mempunyai masalah dengan laptopnya....walau bagaimanapun teman harap dia sihat dan sejahtera. Nasib baik la teman ada koleksi gambar dia di sana by accessing dia punya facebook...erm bukan senang nak masuk university of melbourne ni.. Antara university yang top and world class..Hurm apa-ap pun saya doakan dia berjaya dalam pelajaran nyer....

(Kak Yah)
Untuk lebih senang teman tulis, lebih baik la teman kenalkan member teman yang seorang ni...erm nama timangan dia Kak Yah...Memang sahabat-sahabat teman sekalian alam panggil dia Kak Yah. Erm kak yah bertolak ke Melbourne bulan November 2010 untuk sambung belajar....katanya dia sambung pelajaran dalam bidang yang dia minati..Master of Information Studies (Ape kebenda tu kak yah?).. Katanya kelas untuk master akan start bulan february tapi dia kena pi awal sebab dia kena ambil english course dulu....Yer la kak yah, teman doakan ka yah berjaya jer....

 (White Coffee)

Erm, xbanyak gambar yang teman dapat daripada FB Kak Yah, Maklum la dia tengah sibuk concentrate on english course sampai xsempat tangkap gambar sekeliling uni of melbourne tu.... Apa yang best tentang Kak yah ni dia suka ambil gambar makanan....tengok jer gambar makanan yang dia amik ni...telan air liur jer la....


(Chicken Chop)

Akhir sekali, teman amt berharap Kak yah berada dalam sihat sejahtera di sana, almaklum sajelah sanakan susah nak dapat makanan halal...Dikhuatiri Kak yah semakin mengecil...Kuatkan semangat berada di negeri orang Kak Yah. Teman memang salute kat Kak Yah, sanggup merantau mengejar cita-cita walaupun terpaksa meninggalkan orang tersayang ( dot dot dot)...hahahaha, kalau kak Yah Baca ni...Please response to my communication yurp....i'm waiting ur next e-mail :))) wishing u Best of luck for 2011 and happy New Year....

p/s: Teman-teman sekalian alam amat merindui Kak Yah, Mereka asyik duk bertanya bila Kak Yah Nak Balik & Belanja Makan Dasar....( Satar ngn Otok-otok)