Monday, March 7, 2011

KeterujaanKu Untuk Study Kat LOndon.......

Hurm, Bukan senang untuk kita nak sambung belajar dekat negara orang. Banyak benda yang kita perlu fikirkan. Yang paling utamanya adalah sumber keewangan: kalau anak orang kaya best la kan, akan dapat scholarship from Pa & Ma. Orang-orang biasa macam saya dan segelintir yang lain macam mana? well kita perlulah berusaha keras....Perlu belajar pepandai dan dapatkan result yg superb agar senang nak dapat scholarship daripada kerajaan (JPA) atau badan berkanun lain (Mara, University, etc) atau pihak swasta (simeDarby, Petronas..etc)

Offer letter from Brunel University, Hurm omputih ni salah eja nama bapak aku....My bapak name Che Daud la....huhuhu. Msc Neurorehabilitation

Buat kali ni saya nak kongsikan keterujaan saya untuk belajar di London. Sebelum saya membuat permohonan ke university kat London tu, ada lah jugak isi scholarship but lain yang diminta lain yang dapat....Sibuk juga la mengisi borang2 permohonan ke university kat UK tu, dan lastly dapat la offer from Brunel University, Uxbridge, West London (eh betul ke?, hahaha dah lupa...well kini tinggal kenangan)...Study agent amat membantu kalau anda semua merancang mau sambung study kat luar negara...Mungkin anda boleh guna JMECC, Study link, IDP and etc. Mereka membuatkan urusan kita ke luar negara menjadi mudah....meraka akan tolong kita untuk dapat offer letter from uni, uruskan student visa dan juga buat orientation pada kita...Hurm bagus, mereka tidak mengambil sebarang bayaran tapi mereka akan dapat komisyen daripada university.....

Erm sepatutny aku dah jadi pak pacak kat faculty of health and social care....alololo,, hawat la xdapat pi...terkilan Pak cik....

Nasib tidak menyebelahi saya, kita hanya merancang tapi tuhan yang menentukan segalanya....Saya dapat tau keputusan scholarship agak lambat, dan scholarship tu tidak membenarkan saya ke UK. Oh, Sabor jer ler....Sebenarnya bukan saya sahaja yang dapat sambung ke university tersebut, tapi batchmates saya zaman UiTM dulu pun dapat....Mereka sedang sibuk mentelaah di sana. Masing2 mengambil bidang yang meraka minati....Farah dan hibatullah menyambung pengajian dalam Msc Occupational Therapy manakala Munzir memperjuangkan bidang neurorehabilitation nyer...Saya bangga dengan kamu dan selamat maju Jaya....


Wah best nyer korang main Salji kat sana, aku main ais kepal jer kat Mesia Ni.....Huhuhu, gurau jerk, jgn marah...

4 comments:

  1. Assalamualaikum.

    Mungkin bukan di sana, tapi di tempat lain. Usaha usaha dan usaha :)

    ReplyDelete
  2. no problem zamir..Setiap usaha tue ada hikmahnya..sama2 kita berusaha and strive for the best! InsyaAllah..sama2 kita sukses :D

    ReplyDelete
  3. Yatie: Thanks....

    Munzir: Tabahla kamu disana...aku pun mau jadi macam ko jugak...:)

    ReplyDelete
  4. Thanks Zamir, best of luck to you too!!!! Rezeki masing-masing...Zamir lagi best, terus lombat ke PHD terus :)

    ReplyDelete